Kom med sidelæns ind i en lang og interessant samtale med Verdens Mindste Heltekvad, Danmarks Mest Velekviperede Copywriter eller blot Jonas Waaben.
Jonas Waaben har ikke nogen elevatortale på rygraden, men han har til gengæld en god del uafsluttede uddannelser i sin rygsæk.
Måske har du set ham på LinkedIn, hvor han ikke går af vejen for at mene ting, stikke til andre i reklamebranchen og udelade en mellemregning hist og her til glæde for dig, der kan regne den ud.
Men hvordan når man dertil, hvor man er et kendt navn i branchen og kan skabe sit eget job eller sælge sit skriveri til andre?
For Jonas er det svært at sætte et tidspunkt på. Men i sin ungdom blev han udsat for en del indtryk fra reklamebranchen. Hans mormor var i branchen og havde mange sjove historier med hjem. Hun havde blandt andet skrevet bøger for Egetæpper sammen med Halfdan Rasmussen.
“Jeg er en klovn på nogle områder. Jeg kan godt lide puns og har læst mange bøger og tegneserier som barn, fordi jeg flyttede meget rundt og ikke kendte så mange. Jeg kan også godt lide at tegne, og jeg tror, det var humoren, der fik mig til at skrive.”
Jonas Waaben arbejdede som freelance tekstforfatter, før han var med til at stifte Campfire & Co.
Han var forskningsassistent på Aarhus Universitet (hvilket ifølge Jonas vil sige, at han drak mange øl på Peder Wessel med “sin” PhD-studerende).
Gennem sit netværk fik han en plads på kontorfællesskabet Campfire og begyndte at hive alle mulige opgaver ind.
“Jeg har skrevet menukort for cafeer, manualer, kataloger og sådan noget til en horribel timepris i starten.”
Men det var hyggeligt at være i kontorfællesskabet. Det var her, han mødte de andre to freelancere, Tue Svalholm Beck og Thorsten Schjødt, som blev hans partnere i Campfire & Co.
De henviste kunder til hinanden, og det førte til, at Jonas fik flere sjove opgaver.
“Vi brugte hinanden mere og mere, og en dag ville vi formalisere det. Vi startede i 2008, hvor alle fik i hvert fald halveret deres marketingbudget. Nogle kunder gik derfor uden om deres bureauer for at arbejde direkte med os, og det var nemmere for alle. Vi har fucking kæmpet for det og klemt ballerne sammen dengang og igen nu her med Corona. Vi besluttede hurtigt, at vi ikke ville fyre nogen.”
Sammen med Tue Svalholm Beck og Thorsten Schjødt har han kæmpet sig igennem endnu en krise, fusioneret deres selvstændige enheder og tilføjet flere partnere.
Direct mail viser, hvad du kan med ord
Jonas Waaben har en kærlighed til direct mail-kampagner. Han har sendt en del forskellige pakker ud til potentielle kunder, en frisk hundelort til en eksisterende kunder (som tog godt imod det) og en racercykel til en marketingchef, der endte med at vælge bureauet fra.
Sammen med Campfire & Co’s head of digital, Pernille Nymann, havde han udviklet et stærkt pitch til en virksomhed i Odense. De blev valgt fra med beskeden om, at marketingchefen gerne ville kunne cykle til bureauet. På den måde viste de og bureauet sig som gode tabere.
Selvom de var ærgerlige over at tabe pitch-runden, valgte de en sjovere vej end at dukke nakken.
I det hele taget er Jonas Waaben og hans kolleger ikke meget for at dukke nakken. Uden at have næsen i sky er de gode til at stå fast på deres faglighed.
“Det er sindssygt vigtigt. Ens frygt for at se dum ud holder én tilbage rigtig tit. Nogle af de bedste ting, jeg har lavet, har jeg fandeme været nervøs for. Du skal tro på det, du laver. Du vil heller ikke selv have én, der er revisor-ish eller amatør-gynækolog. Det går ikke.”
Stå fast på din faglighed
Derfor er der faste regler for samarbejdet mellem kunderne og Campfire. Den første er, at det netop skal være et samarbejde. Det skal være helt klart fra starten, hvem der har noget at skulle have sagt, og hvad formålet er.
“Det skal være relevant for målgruppen, troværdigt for afsenderen og “unikt” for markedet – eller distinkt. Så længe det overholder de regler, er resten synsninger, som man kan komme uden om.”
Strategi ser altid anderledes ud i bøgerne. De cases du kan se på bureauernes hjemmesider, er jo ikke altid gået sådan der. Hvis folk flipper ud over noget inde på Bureaubiz, så spørger jeg, om de aldrig har prøvet at have en kunde. De optræder med deres egen uvidenhed, når de kritiserer det på den led.
“Kunstnere stiller spørgsmål. Vi skal give svar. Der er en kæmpe forskel. Det er jo bare reklame. Det skal kunne hjælpe med at sælge mere. Hvis det ikke kan det, er vi dårlige.”
Følg Jonas Waaben på LinkedIn og se nogle af de ting, han har lavet sammen med sine kolleger på Camp-Fire.dk.